måndag 4 april 2016

The Witch


Ja ja, har inte skrivit på länge, mycket annat att göra, ska försöka bättra mig, etc. etc...

Med det avklarat: I onsdags såg jag The Witch, av Robert Eggers. Filmens undertitel är ”A New England Folktale” och sällan har en undertitel varit så välförtjänt. Det är, som ni säkert redan har förstått, 1600-tal som gäller. Handlingen kretsar kring en familj i New England, som har blivit bannlysta från den plantage de bodde på eftersom de var så puritanska att de till och med gjorde alla de andra puritanerna obekväma. Istället har de byggt sig en liten gård mitt ute i skogen, där de försöker leva bäst de kan på egen hand. Det går inte helt bra. Skörden går dåligt, så de riskerar att svälta när vintern kommer. Och som om inte det vore nog så försvinner plötsligt det yngsta barnet, mitt under en lek med den äldsta systern. Fadern påstår att en varg har tagit barnet, men det verkar ingen egentligen riktigt tro på. Är det måhända häxkonst som ligger bakom? Och i så fall, bor ondskan ute i skogen eller inne i stugan?

Det finns mycket att gilla i den här filmen. Både manus och karaktärer är väldigt genomarbetade och gestaltas med bravur av hela ensemblen. Det finns inga svaga länkar någonstans, vilket är särskilt imponerande med tanke på att hälften av karaktärerna är barn (till och med om man räknar bort spädbarnet som försvinner i första akten). Filmen är dessutom både vacker och stämningsfull, det dystra och öde landskapet är synnerligen väl gestaltat, och späder på familjen fysiska och mentala isolation.

Något som för min del höjer filmen till alldeles särskilt exceptionell nivå är hur mycket efterforskningar och bakgrundsarbete som uppenbarligen ligger bakom manus. Mycket är direkt inspirerat ur historiska dokument, vilket jag tycker märks. Det finns en jordnära trovärdighet i det hela, som ger historien tyngd. Dessutom så är den subtil (flitiga läser vet hur högt jag värdesätter subtilitet i skräckfilm). Tempot är behagligt lågt och låter stämningen byggas upp mellan de otäcka och blodiga ögonblicken, vilket inte för den sakens skull innebär att de otäcka och blodiga ögonblicken inte är mindre otäcka och blodiga. Det finns heller inga störiga ackord som dyker upp från ingenstans och säger åt en när det är dags att bli rädd, utan filmen är tillräckligt säker i sig själv för att vara otäck helt på egna meriter.

Ensam i skogen med en alldeles för stor bössa som enda sällskap är man inte så stursk

En annan sak som jag verkligen gillar med filmen är att det är en film om häxor som faktiskt också har en häxa med i filmen. Inte som en metafor eller dekonstruktion, utan en tvättäkta, old-school häxa, med lya i skogen, kvast (eller motsvarande pinne) och hela faderullan. Det finns vissa recensenter som påstår att filmen inte i själva verket handlar om en häxa, utan att gestaltar familjens delade upplevelser under det att de tappar kontrollen över sitt gemensamma liv. Jag måste säga att jag inte köper det. För mig är det helt tydligt en faktisk häxa som det handlar om. Jag menar visst, det är klart att det finns med en rejäl portion Arthur Millersk paranoia och grupptänk, i det att familjen vänder sig mot varandra och sakta men säkert imploderar. Det är en stor del av filmen. Och visst, det är tydligt att familjens besatthet av synd är vad som bidrar till att få dem på fall i slutändan. Det förnekar jag inte.

Men seriöst. Det bor UPPENBARLIGEN en häxa i skogen.

Jag såg nyligen någon som ifrågasatte häxans relevans som skräckarketyp i dagens sekulariserade samhälle. Inte för att folk i ett sekulariserat samhälle inte tror på häxor eller magi som så (vore det ett hinder blev det inte många skräckfilmer kvar), utan för att häxor inte representerar någon aktuell och utbredd rädsla av idag.

Överlag så går det inte jättebra för familjen
Jag håller inte riktigt med om det, tvärtom så tror jag att häxor representerar något väldigt djupt och allmänmänskligt: Rädslan för skogen, naturen och vildmarken. Häxans habitat framställs ju allt som oftast vara just skogen, det är ju också dit man går för att skriva sitt namn i Hin håles svarta bok och idka sexuellt umgänge med densamma. Överlag kan häxan ses som motpolen till allt som har med civilisation, hierarki och gemenskap att göra, det liv som man för inne i städer, byar och samhällen. (Det vore definitivt berättigat att göra någon slags genusanalys i det faktum att häxan för det mesta gestaltas som kvinna och hur det relaterar till ovanstående, men det får inte riktigt plats i dagens inlägg.)

Det kan förstås ligga något i den tesen att häxor inte upplevs som så relevanta av många, eftersom majoriteten av skräckfilmskonsumenter (och nu gissar jag) bor i städer och har ganska lite med vildmarken att göra. Visst, de kanske tar sig någon kilometer in i skogen för att plocka svamp eller ta en joggingtur, med musik eller en podcast brummande i öronen, men de upplever ganska sällan skogen och vildmarken annat än i väldigt kontrollerade former. Men jag tror ändå att det ofta räcker med en nattlig genväg genom vilken som helst skogsdunge som är tjock nog att stänga ute stadens ljus och ljud för att få sig en liten påminnelse.

4 kommentarer:

 1. I vanlig ordning har jag inte konsumerat det du skriver om. Men fastnar för ett par andra saker du berör - tematikerna "skogen" och "häxan".

  Jag tänker t.ex. att häxor snarast är väldigt inne i populärkulturen, åtminstone den amerikanska. Inte minst tv-serier, som under de senaste åren producerat flera serier med häxor helt i fokus eller som en påtaglig ingridiens; Salem, American Horror Story, Witches of Eastwick, Once Upon a Time, Grimm, för att nämna några av de mest framträdande. Och i Sverige: Cirkeln (dock ej tv-serie) och Jordskott, bl.a.

  Kvaliteen på dessa produktioner är visserligen varierande, och alla är inte ens skräck, men jag skulle snarast säga att "häxan" haft något av en revival under de senaste, säg, 5 åren. Skälen därtill är något som sannerligen tål att diskuteras, och jag tror nog att inte minst den genusanalys som du nämner vore fruktbar. Det är t.ex. intressant att häxan i flertalet av dessa produktioner (men uppenbart inte i "The Witch") inte är något okänt annat, utan snarast jaget (vilket jag ju f.ö. tänker är intressant såtillvida att speglar samtida populärkulturella tolkningar av andra klassiska monster som vampyren, varulven, spöket och till och med zombien.)

  Det här med skogen och naturen är också spännande... Här är ju inte minst Jordskott ett relevant exempel (flertalet av mina andra exempel utspelat sig ju, häxorna till trots, i stads- eller åtminstone småortsmiljö).

  I början av innevarande årtusende pluggade jag utomlands (Spanien) och vid något tillfälle fick vi (studenter från vitt skilda delar av världen) göra nån övning som bland annat inleddes med att man för sitt inre skulle föreställa sig en skog, och attman skulle känna in om den var skrämmande eller trevlig. Skogen jag fick upp för mitt inre var en sympatisk barrskog i sommarljus, och när vi efteråt skulle berätta om övningen och jag sa att "min" skog var inbjudande svarade övningsledaren typ "så klart att den var - du är ju svensk". Hennes erfarenhet var att typ alla svenskar föreställde sig en trygg och inbjudande skog, medan t.ex. sydeuropéer huvudsakligen tänkte sig mörka och ogästvänliga skogar med okända faror. Typ häxor.

  Oklart vad jag vill säga med detta egentligen. Skräck är ju inte en favoritgenre för mig, men just det här ned vad vi finner skrämmande, och varför, är vansinnigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta kommentarer! Jag håller på sätt och vis med och på sätt och vis inte. Å ena sidan har du ju helt rätt i att häxor förekommer både här och där i populärkulturen nuförtiden. Å andra sidan så räknar jag inte riktigt in de häxorna till arketypen "häxan". I många av de exempel du nämner så tycker jag att de saknar så många av de attribut som gör en häxa till en häxa, så jag skulle egentligen snarare kalla dem magiker eller ockultister än häxor. Ungefär på samma sätt som vampyrerna i Twilight är mer lika alver än vampyrer... Tolka dock inte den osmickrande jämförelsen som att jag är helt avfärdande för konceptet med dekonstruerade häxor! Jag är ju ett stor fan av Cirkel-trilogin och Jordskott är en av de där sakerna som jag dagligen slår mig själv i huvudet för att jag inte sett än...

   Det är intressant överlag med populärkulturella tolkningar av klassiska monster. Hur mycket kan man dekonstruera dem innan de slutar vara samma monster och blir något helt annat? Intressant att fundera över, och kanske ett ämne för framtida blogginlägg...

   Kul exempel med skogen! Jag har också stött på många som upplever just intresset för naturen och att vara ute i den som något väldigt karaktäristiskt svenskt, så jag känner igen det.

   Radera
  2. Slå dig inte för hårt gällandes Jordskott. Utgångspunkten är ju bra, och den e rätt snygg, men ju längre in i den jag kom, desto hårdare fick handlingen mig att just vilja slå mig själv i huvudet...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera