måndag 5 augusti 2013

Vad och varför


Vad är det här?
Det här är tänkt att vara (eller åtminstone bli) en blogg där jag kan skriva om skräckgenren, både mina egna tankar och reflektioner över genren i sig och om särskilda böcker, filmer etc. Min tanke är att diskutera skräck i allmänhet men för det mesta så kommer litteratur och film säkert att dominera diskussionen, helt enkelt därför att det är det som jag själv konsumerar mest av. Min ambition är i slutändan inte bara att ge recensioner över saker utan också försöka utröna lite närmare vad som är (eller inte är) skrämmande och varför. Jag hoppas också att ha en del att säga om själva genren, eller i alla fall genren som jag ser den, om vad skräck innebär, varför folk intresserar sig för skräck, vad skräck kan säga oss och så vidare och så vidare. I bästa fall klarar jag detta utan att bli vare sig banal eller pretentiös (även om jag medger att risken säkert är överhängande för åtminstone det senare).

Varför?
Ja, varför brukar man göra saker? Jag gillar skräck och jag tycker att det är roligt att skriva, svårare än så är det nog inte. Men det är klart, utöver att bara tycka om skräck så är jag dessutom väldigt intresserad av genren och alla dess egenheter (av vilka det finns en hel del). Jag har ingen relevant akademisk skolning inom kultur-, litteratur- eller filmvetenskap men jag har läst och sett ganska mycket inom genren och framförallt så är jag, som sagt, väldigt intresserad.

Varför just skräck?
På den frågan måste jag nog hänvisa till en planerad kommande bloggpost. Varför jag (och folk överlag) tycker om och intresserar sig för skräck det är en alldeles för komplicerad (och intressant) fråga för att ge ett kort svar på.

Varför 'Skräckens labyrinter'?
Skräckens labyrinter är titeln på en mindre samling skräcknoveller av H.P. Lovecraft i svensk översättning. Jag hittade den på biblioteket tillsammans med två andra böcker av samma författare när jag var yngre, under högstadietiden har jag för mig. Man kan nog bokstavligt talat säga att det var de böckerna som inledde den fascination för genren som jag har burit på sedan dess. Dessutom är det en bra titel och en ganska bra liknelse av den ganska stora och spretiga genre som det handlar om. Ni kan gärna tänka på min blogg som den karta som hjälper er att manövrera säkert genom den mörka och icke-euklidiska labyrint som skräckgenren är. Låt vara att den säkert är en tvetydig och vilseledande karta som sannolikt kommer att leda er till er undergång till slut, men det är i så fall helt i enlighet med genrens konventioner...

4 kommentarer:

 1. Spännande blogg! Hittade den nyss. Hoppas på ett inlägg om zombier och hur de porträtteras i skräck (och kanske i andra filmer som vi ser allt mer av nu för tiden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du hittat hit! Inlägg om zombies kommer nog förr eller senare. Kommer dock kanske att kräva lite förarbete, zombies är en genre som jag har ganska ojämn kunskap om.

   Radera
  2. Det blev visst ett inlägg om zombies ändå: http://skrackenslabyrinter.blogspot.se/2013/10/return-of-living-dead-och-zombies.html :)

   Radera
 2. Jag kan inte riktigt hur det kan komma sig att jag missat denna trevliga och välskrivna blogg. Blir nog inte bättre än att jag försöker läsa mig igenom alla inlägg (och kanske tycka till lite också, brukar vara svårt att låta bli...). Hoppas det är ok att jag har länkar hit från min egen blogg.

  SvaraRadera